Flere bedrifter kan måtte omstille seg innen 2030
Med den nylige revisjonen av EUs industriutslippsdirektiv (IED) stilles det nå strengere krav til utslipp og rensing av vann fra industrien.
Bedrifter må benytte seg av BAT-godkjent teknologi
Direktivet skjerper fokuset på miljøpåvirkningen i industrien og krever at bedrifter tar i bruk teknologi som lever opp til Best Available Technology (BAT-standarder).
Vi står klar med renseteknologi som oppfyller disse kravene. Denne benyttes allerede av flere aktører.
– MivaMag er allerede i drift hos 18 bedrifter som stadig tilpasser seg fremtidens krav, sier daglig leder i Mivanor, Robert Tarasz, og legger til:
– Løsningen vi har utviklet er til for å fjerne forurensende stoffer i ulike typer vann, alt fra prosessvann til krevende typer avløpsvann.
– Et steg i riktig retning
Ifølge regjeringen.no må virksomhetene som omfattes av IED innen 2030 lage planer for hvordan de skal bidra i overgangen til en bærekraftig, ren, sirkulær og klimanøytral økonomi innen 2050.
Robert mener et økt fokus rettet mot vannrensing for bedrifter med høye utslipp er et steg i riktig retning, men at det er mange som sliter med å navigere seg i grenseverdier og hva som er tillatt.
– Vi får stadig nye henvendelser fra aktører som ønsker å teste vannet sitt. Dette viser oss at flere og flere aktører tar vannrensing på alvor, og ønsker å gjøre noe med utslippene sine.
– Men hvis alle bedriftene skal klare å bidra til en sirkulær, klimanøytral økonomi innen 2050, har vi fremdeles en lang vei å gå, sier Robert.
Tror mange undervurderer tidsperspektivet
Han tror mange undervurderer hvor mye tid og innsats som kreves for å komme i gang med rensing, da løsningene skal skreddersys til hver kunde.
– Vi gjennomfører småskalaforsøk, gjennomgår historiske analysedata på vannet opp mot utslippstillatelse, vurderer nødvendig kapasitet og plassbehov, og setter opp et endelig design.
– Det kan også være lange leveringstider på visse komponenter, hvilket kan påvirke hvor fort man kan komme i gang.
– Kan bli kostbart å vente for lenge
Salgs- og prosjekteringsingeniør i Mivanor, Anders Are, mener det kan bli kostbart i lengden å vente for lenge med å implementere vannrensing for bedriftene som er underlagt krav.
– Vi har sett at det kan bli kostbart å vente for lenge med vannrensing. I enkelte tilfeller ender man opp med dagmulkter, og i verste fall kan driften stoppes midlertidig.
Han avslutter:
– Derfor kan det være lurt å begynne prosessen tidlig, da det kan ta tid å finne en renseløsning som er skreddersydd spesifikke behov.