Ny kontrakt: Mivanor skal rense sigevann hos RIR IKS

Romsdalshalvøya Interkommunale Renovasjonsselskap (RIR IKS) har nylig signert en kontrakt med Mivanor. Den nye avtalen skal sikre rensing av sigevann fra deponiet deres i Årødalen.
Betjener 58 000 innbyggere på Romsdalshalvøya
RIR IKS har ansvar for innsamling, transport og håndtering av husholdningsavfall fra rundt 58 000 innbyggere fordelt på flere kommuner i Romsdal. Selskapet håndterer også avfall fra næringsaktører.
– Deponiet vårt er en viktig del av driften, men genererer betydelige mengder sigevann som må renses for å hindre miljøforurensning, sier Vidar Kleppe, prosjektleder i RIR IKS, og legger til:
– Vår nye avtale med Mivanor vil gjøre at vi kan slippe ut renset sigevann, og redusere vårt miljøavtrykk.
Må etterfølge strenge krav for utslipp fra deponi
Den nye kontrakten innebærer at Mivanor skal levere MivaMag™ som skal rense tungmetaller, organiske forbindelser og næringsstoffer fra vannet. Dette bidrar til at RIR kan møte strenge krav fra nasjonale miljømyndigheter.
– Vi har lenge sett på løsninger som kan fungere for å sikre høy rensegrad for sigevannet fra RIRs deponi, sier daglig leder i Mivanor, Robert Tarasz.
Han legger til:
– Nå har vi funnet en løsning som sikrer at RIR IKS opererer innenfor gjeldende krav.
Lang prosess med småskalatester har gitt resultater
Sammen, har vi i flere år jobbet for å finne en optimal løsning for rensing av sigevannet fra deponiet i Årødalen. Småskalatester har blitt gjennomført, og resultatene viser at teknologien vår leverer en rensegrad i samsvar med bestemmelser fra Statsforvalteren i Møre og Romsdal.
– Renseteknologien fra Mivanor gir både høy renseeffekt og faste avfallsstoffer som vi kan håndtere lokalt på vårt eget anlegg, sier Vidar, og følger opp med:
– Dette er avgjørende for å sikre en helhetlig og bærekraftig behandling av sigevannet.
Vil kunne rense 100% av sigevannet
Deponiet til RIR IKS stod ferdig på midten av 80-tallet og har i dag kapasitet til å rense rundt halvparten av vannmengden.
Som følger av denne nye avtalen vil derimot 100 prosent av sigevannet blir renset.
– Vi er i full gang med lukking av deponi, denne prosessen vil føre til at deponiet vårt blir utvidet. I den forbindelse er det viktig at sigevannet blir behandlet på best mulig måte.
– Dette mener vi Mivanor kan bidra med, avslutter Vidar.