Sandnes-bedriften Nordic Bulk leverer anlegg til bergverks- og mineralindustrien. Selskapet har på få år opplevd eksplosiv vekst, og inngått flere strategiske samarbeid.

Blant annet ble det tidligere i år signert en kontrakt med Mivanor, som leverer renseanlegg.

Daglig leder i Nordic Bulk, Peder Egeland forteller at bakgrunnen for dette samarbeidet er at de ønsker å møte kundenes og samfunnets behov.

– Vi gir kundene våre det de trenger for å optimalisere sin drift. Blant flere alternativer, tilbyr vi også miljøanlegg, som krever en et renseanlegg med stor kapasitet. 

 

Innovasjon for miljø og lommebok

Prosjektleder for Nordic Bulk, Steen Sanddahl sier at innovasjon er sentralt for selskapets videre vekst. 

– Vi prøver å tilpasse oss fremtidige løsninger innenfor pukk og grus, i tillegg til det økte fokuset på bærekraft i bransjen. For eksempel kan vi levere miljøanlegg som kan vaske og gjenvinne brukt materiale, som tidligere ville blitt avfall. Dette er både bra for lommeboka til kunden vår og miljøet. 

Ifølge Sanddahl har det blitt et langt større fokus på miljø i bransjen deres. Stadig flere kunder oppsøker selskapet og ønsker deres råd til hvordan driften kan gjøres mer effektiv, med økt bærekraft og gjenbruk.

Samtidig er det ikke alle som har hengt seg på miljøengasjementet. 

– Det finnes kunder som både prater og gjør mye på miljøfronten, og andre som knapt nok nevner det. Forskjellene er store, men generelt har det vært en positiv utvikling.

 

Myndighetens krav til utslipp

I tillegg til innovasjon må også kundene til Nordic Bulk overholde visse utslippskrav og miljøhensyn satt på plass av Miljødirektoratet. 

Nordic Bulk og Mivanor skal nå samarbeide om et prosjekt øst for Vormsund i Viken fylke.

– Vi ønsker å tilby kundene alt de trenger til sin drift, altså en totalløsning. I noen tilfeller innebærer dette at de trenger anlegg som gjør at de holder seg godt innenfor utslippskravene fra myndighetene. Noe som krever et renseanlegg med en stor kapasitet, sier Sanddahl. 

Anlegget leveres av Mivanor, et nytilflyttet selskap til Sandnes. Daglig leder for selskapet, Robert Tarasz, sier han er glad for samarbeidet.

– Samarbeidet vårt med Nordic Bulk kan hjelpe kundene deres som ønsker, men ikke nødvendigvis vet helt hvordan de kan holde seg innenfor ulike krav de er stilt ovenfor fra myndighetene. For oss er det veldig givende å kunne bidra med å hjelpe bedriftene å redusere sine utslipp og effektivisere sine prosesser, samtidig som både miljø og klima blir bedre i prosessen.

 

Veien videre 

Nordic Bulk har nesten 30 år tilbakelagt i bransjen og de ser seg langt ifra ferdig. 

Avlsutningsvis sier Sanddhal at de ikke stopper her med å se nye løsninger.

– Fremover skal vi kjøre på sammen med våre samarbeidspartnere for å kunne levere enda bedre totalløsninger. Det er derfor vi nå investerer som vi gjør.