Det går som det suser for Vindafjord-bedriften Granberg Garveri. Landets eneste industrigarveri skal nå investere i ny teknologi for å sikre at utslippene til miljøet er så minimale som mulig.

I 2021 kan Granberg Garveri vise til deres mest suksessfulle år noen gang, samt stor oppgang sammenlignet med året før. Bedriften, til tross for sine mange år på beltet, skal nå utvikle seg videre og satse på mer bærekraft og færre utslipp.

 

Satser på nye renseløsninger 

Daglig leder for Granberg Garveri, Olav Granberg forteller at veien framover nå inkluderer noen nye investeringer. Blant annet ble det inngått en avtale tidligere i år som skal rense avløpsvannet som slippes ut. Dette systemet er det Mivanor som leverer. 

– Vi har jobbet siden 2016 med å finne ei løsning som er rett for oss. Det måtte innebære et et renseanlegg som ikke tar for stor plass og som tilfredsstiller Miljødirektoratets krav. Ettersom Mivanor sitt renseanlegg innfridde ønskene våre, hoppet vi på muligheten. 

Mivanors vannrensingsteknologi gjør at avløpsvannet som slippes ut fra anlegget er renere enn det myndighetene krever i dag. Daglig leder i selskapet, Robert Tarasz forteller at han er veldig glad for at Granberg Garveri velger deres teknologi. 

– Mivanor er stolte over å få levere renseløsningen til landets eneste gjenstående garveri. Vi er glade for å kunne hjelpe de med å holde seg innenfor kravene til Miljødirektoratet og bidra til å minske deres utslipp. For oss er det et bevis på at teknologien vår har et bredt bruksområde, og bidrar til positiv utvikling for mange bedrifter.

 

Garveriet innfrir nå kravene til Miljødirektoratet - og vel så det

Miljødirektoratet gir konsesjoner for utslipp i luft og sjø som Granberg Garveri må følge. Først søkte de om dispensasjon til å gå litt over disse grenseverdiene. Det funket ikke i lengden.

– Hvis man har en bil så kan man ikke kjøre med prøveskilt for alltid, før eller siden må man få dem godkjent. Derfor har vi nå et renseanlegget som holder utslippene våre godt under grensene til Miljødirektoratet og tilfredsstiller alle krav, sier Granberg.

Saken fortsetter under bildet:

Granberg Garveris lokale i Vindafjord kommune, Rogaland. Foto: Granberg Garveri

Utslippene deres kommer hovedsakelig fra vasking av skinn. På samme måte som når man vasker tekstiler blir vannet skittent. 

– Når vi mottar skinnene er de blant annet saltet, og må naturligvis vaskes. Vannet, etter vasking av skinnene, er derfor ganske fettete og skittent. Derfor var det viktig å finne riktig løsning for å sørge for at vannet føres tilbake til naturen så rent som mulig.

 

Ser lyst på framtiden

Garveriet er det eneste av sin sort i Norge. Selskapet, med sin over 70 år lange historie, motbeviser ideen om at gamle hunder ikke kan lære nye triks.

Granberg-sjefen avslutter med å si at ved å tilpasse seg så varer man mye lengre som bedrift. For dem er det nå ikke noen annen vei enn opp og frem. 

– Videre tenker vi å ta i bruk et solcelletak og deretter få til enda et bygg. I tillegg er drømmen å kunne gjenbruke vannet vi slipper ut, men vi har ikke kommet helt dit enda.