Pilotanlegget er etablert ved Vikan Avfallsplass i Bodø. Den første kjøringen av anlegget har vært en stor suksess, og har vist til de samme resultatene som er blitt rapportert fra småskalatester: metoden fjerner mer enn 98 % av PFOA/PFAS fra vannet!

- En kjempesuksess

Fagansvarlig i Mivanor, Robert Tarasz, omtaler ikke prosjektet med beskjedenhet.

- Det vi har oppnådd er noe å være stolt av fordi det løser et utbredt forurensingsproblem på en svært effektiv måte. Det har hele veien vært stor begeistring og engasjement rundt prosjektet internt i selskapet, og da er det viktig å understreke at dette er et prosjekt vi er stolte av, forklarer Tarasz.

Selskapets ferskeste baby har fått navnet MivaSorb, som spiller på at teknologien bygger på en absorbsjon av PFAS-forurensing.

 

Les mer om hvorfor vann må renses for PFAS

 

Veien videre

Det er mange aktører som vil kunne dra stor nytte av teknologien i MivaSorb, og Tarasz peker på at de nå spesielt ser på brannøvingsfelter der det er mye oppsamling av PFAS på grunn av bruk av brannskum.

- Vi har flere spennende prosjekter på gang. Teamet vårt vet at det er flere kunder som leter etter gode og effektive løsninger. Derfor ser vi også mulighetene for å gjøre andre varianter av rensingen for å tilpasse oss kunder som ikke ønsker å gjøre store inngripen i terrenget der PFAS-forurensingen finner sted. Det vil si at vi kan legge til rette for en in-situ-rensing der vannet først går gjennom den naturlige filtreringen i terrenget, og deretter behandles utslippet fra området i MivaSorb. 

 

En ny standard

Fagsjefen i Mivanor mener at Mivanor med sitt nye produkt er med på å sette en ny standard for rensingen av PFAS.

- Våre kunder skal kunne forvente at de produktene vi tilbyr i alle fall står til myndighetenes krav i dag, og aller helst myndighetenes krav i morgen. Ved å være fremoverlent og legge et solid arbeid i utviklingen av MivaSorb kan vi tilby et produkt som legger lista for hvilke resultater kunden må kunne forvente av en renseteknologi for PFAS, sier han med et smil.

 

Ønsker du å vite mer om PFAS i grunnvann?

Ta kontakt og vi veileder deg